Welke skates/ rolschaatsen zijn het beste?

Welke rolschaatsen?

De juiste rolschaatsen of inline skates aandoen is het beste voor elke roller, zowel om het snelste vooruitgang te boeken als voor het gevoel in de voeten!

Overal kan je tegenwoordig inline skates en rolschaatsen kopen, ook bij de grote sportwinkels. Sommigen van deze rollers zijn goed genoeg voor iedereen die af en toe eens gaat rollen. Maar ze kunnen de vooruitgang enorm belemmeren als er serieus mee getraind gaat worden. Wij gunnen onze leden altijd het beste, vandaar deze pagina!

Onze rollers staan steviger en stabieler op hun skates/ rolschaatsen.

De rollers gaan langer mee.

De vorderingen zullen duidelijk sneller gaan.

Wat moet ik kiezen?

Skates of rolschaatsen?

De een heeft een duidelijke voorkeur voor rolschaatsen terwijl een ander juist meer voorliefde heeft voor inline skates. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een van diegenen zijn die het eigenlijk niet uitmaakt welke van de twee om de voeten zit zolang er maar vooruitgang geboekt kan worden. En dan rijst natuurlijk de vraag: wat is beter?

De rollerlessen bij KSV Haarlem zijn gericht op het technisch rijden en zijn niet gericht op het afleggen van grote afstanden…. Hoewel er elke les enorme afstanden kunnen worden afgelegd. Onze tips over jouw keuze is echt gericht op onze lessen en onze visie van behendig rollen. Mocht je altijd al gedroomd hebben van discorollen of sinds kort dagdromen hebben gekregen over het dansen op rollen, dan zijn rolschaatsen (quads) met afstand de beste keus, simpel!
Mocht je daarentegen gewoon lekker op straat willen rollen, dan kun je eigenlijk beide kanten op. Hieronder zullen wij per soort bespreken waar je op moet letten.

Als inline skaten of skeeleren helemaal jouw ding gaat worden

Inline Skates

Zoals al eerder gezegd richten wij ons bij rollen op behendigheid en wendbaarheid. Hierdoor kun jij zonder problemen door het park en de straten van Haarlem en omstreken crossen met een veilig gevoel omdat je alle obstakels makkelijk kan ontwijken en zelfs kan gebruiken voor groter rijplezier.

Welk type? Skeelers laten we even links liggen omdat die vooral bedoeld zijn voor het maken van snelheid en ook daadwerkelijk zijn ontworpen om zoveel mogelijk snelheid te halen wat uiteraard ten koste gaat van wendbaarheid en behendigheid.
De meeste leden komen bij ons op recreatieve/ fitness skates. Deze zijn ontworpen om comfortabel te rijden en zijn meestal uitgerust met een rem op de achterkant. Deze gaat er bij velen ook vaak weer af na het volgen van de lessen omdat het leren remmen met de wielen bij ons een van de belangrijkste basisvaardigheden is en hier heb je dus geen achterrem voor nodig. En bij bepaalde oefeningen kan een achterrem zelfs in de weg zitten omdat het ten koste gaat van de beweeglijkheid. Ze zijn zeker wel geschikt voor het volgen van de lessen en wellicht is het een optie de rem eraf te halen mocht je comfortabel zijn met het remmen. We raden jou aan bij dit type om op jacht te gaan naar K2 of Powerslide skates.
Freeskates / Urban skates kom je op uit als je een behoorlijk gewicht moet dragen of als wendbaarheid in de stad en parken jouw voorkeur heeft. Zij hebben een korter onderstel. Het voordeel is dat deze skates vaak sowieso al zonder achterrem komen wat dus weer sleutelen achteraf scheelt. We raden jou aan om bij dit type op jacht te gaan naar Rollerblade of FR skates. Wij hebben een lichte voorkeur voor dit type skate maar wie zijn wij? 😄

Welke schoen? Een soft-boot voelt meestal comfortabeler en is vaak beter geventileerd maar harde-boot is meestal stabieler en geeft meer controle.

Welke wieltjes? Voor een hardere ondergrond zoals het beton waar de KSVH rollerlessen op plaatsvinden is het beter hardere wielen te gebruiken ipv zachtere. Qua grootte raden wij toch kleinere wielen aan want hoewel deze minder snelheid bieden geven ze wel meer manoeuvreerbaarheid.

Beste recreative/ fitness skates

– K2 Skates
– Powerslide Skates

Beste free skates/ urban skates

– Rollerblade
– FR Skates

Beste rolschaatsen

– Moxi
– Moxi
– Moxi
– en nog eens Moxi

Als jij wegzwijmelt bij de gedachte aan een rollerdisco

Rolschaatsen

Voor iedereen die de rollerdisco binnenkort wilt gaan bezoeken of met jeugdsentiment naar oude films kijkt zijn quads uiteraard de enige weg te gaan! Ze bieden fantastische wendbaarheid en met het kiezen van de juiste wieltjes zijn lange tochten door de stad en parken geen enkel probleem.

Welke merken? Als je jezelf geen buil wilt vallen zijn Moxi’s absoluut een simpele keuze. Zelfs het instaptype van Moxi, de Rainbows riders, zijn voor beginnende rolschaatsers uitermate geschikt. Maar laat dit je niet weerhouden om eens te kijken naar Retro’s, Lolly’s of Beach’s… je leest het, wij zijn fan 😍.
Overigens zijn RSI, Riedell en Sure-Grip zijn uitermate sterke merken maar in Amerika een stuk makkelijker te krijgen dan in Europa.
Het merk Impala is een goed merk om mee te beginnen. Mocht je nog niet zeker weten in hoeverre je verliefd gaat worden op rolschaatsen is dit een mooi instapmerk om te kijken of het rollen je bevalt. Ook Chaya is een merk waar je naar kunt kijken als instapmerk.

Welke wieltjes? Voor een hardere ondergrond zoals het beton waar de KSVH rollerlessen op plaatsvinden is het beter hardere wielen te gebruiken ipv zachtere. Veel rolschaatsers gebruiken een wielhardheid van rond de 78A omdat je hiermee zowel buiten als binnen aardig uit de voeten kan. Wil je meer snelheid dan ga zitten tussen 88A en 94A (overigens hoe hoger de A, des te harder de wielen). Wil je meer grip ga je lager alleen wordt het soms erg stroef want als de vloer waarop je rolt al veel weerstand geeft en je ook nog een zachter met je wielen gaat geeft het misschien niet de optimale glijmogelijkheden. Voor buiten moet je wel denken aan een wielhardheid onder de 90A omdat zachtere wielen beter schokken kunnen absorberen en beter over oneffen stukken heenrollen.
Op het prachtige beton wat er op de IJsbaan Haarlem ligt kun je juist eerder denken aan harde wielen want dat geeft een mooiere, smoothere (als dat een woord is) rol.

Een beetje hulp bij de start

Het lenen van rolschaatsen/ skates

Voor iedereen die nog geen rolschaatsen heeft maar wel wil kijken of het wat is hebben wij enkele leenrollers te huur.

Stuur een appje naar Rogier (roller coordinator KSV Haarlem) voor leenbeschikbaarheid, vul het contactformulier in of stuur een mailtje naar info@ksvhaarlem.nl.

3 + 11 =

Kom ook schaatsen, skaten en/of rolschaatsen bij de leukste club van Nederland.

Let’s skate!

Contact

IJsbaanlaan 2, 2024 AV Haarlem
info@ksvhaarlem.nl

Copyright © 2024. KSVH Alle rechten voorbehouden

nl_NLDutch